A Föld ajándékai – Esszenciális illóolajok

Sok szeretettel köszöntelek kedves érdeklődő!

Ezen az oldalon az érzelmi aromaterápiával ismerkedhetsz meg. Kérlek tarts velem, és fedezd fel Te is az illóolajak varázslatos világát!

A természetben számos olyan gyökér, fa és növény létezik, amely megajándékoz minket a belőle kinyerhető illóolajával.
Ezek az illóolajok különböző módokon varázsolják szebbé és boldogabbá földi létünk mindennapjait.


Az aromaterápia fogalma

Nagyon sok helyen olvashattunk már azt a szót, hogy aromaterápia, de mit is jelent ez valójában? Az aromaterápia olyan gyógy- és egyéb növényből – terápiás vagy kozmetikai célra – előállított esszenciális illóolajok használatát jelenti, amelyek révén fenntarthatjuk, valamint helyreállíthatjuk testünk, lelkünk és szellemünk egyensúlyát. Egy olyan holisztikus gyógymód, mely az élet számos területén nyújthat megoldást, önálló és kiegészítő kezelésként is bátran használható a testi és lelki egészségünk érdekében.

Aromaterápiáról akkor beszélünk, ha esszenciális illóolajok támogatásával harmonizáljuk vagy erősítjük a testet, lelket és szellemet. Háromféle irányzatot különböztettünk meg egymástól az aromaterápián belül, az angol, a francia és a német modellt. Fontos, hogy a három különböző irányzat inkább szemléletmódot jelent, az illóolajok hatóanyagának szervezetbe való bejutásának különbségeiről szól. Az angol modell a hangsúlyt inkább a masszázsra helyezi, ahol az illóolajokat úgynevezett bázis olajokban használja. A francia irányzat az illóolajok kémiai összetevői által meghatározott gyógyító hatását veszi figyelembe. Nagy hangsúlyt fektet a terápiás felhasználásra, a megelőzésre és a gyógyításra, és engedi az illóolajok belső használatát is. A német modell pedig az orron keresztüli inhalációra fókuszál. Az érzelmi aromaterápiában leginkább a német modellt használjuk.

„A szaglás oly hatalmas varázsló, amely sok ezer mérföldre repít és végigvisz összes megélt éveden”
(Helen Keller)


Hogyan hatnak ránk az illatok?

A szaglás mibenlétét és működését vizsgáló tudományágak – legyen szó kémiáról, neurobiológiáról vagy pszichológiáról – mind egyetértenek abban, hogy az illatok hatalma elvitathatatlan. Az aromakutatás egyik legelismertebb területe az illatoknak az érzelmeinkre és a hangulatunkra való hatása. Meggyőző bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az illóolaj aromájának egyszerű belélegzése hatásos az ideges vagy szorongó érzelmek nyugtatására különböző körülmények között.

Az orrüreg felső felszínén található illat-receptorok közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, amely a test érzelmi reakcióit szabályozza. Az aroma és az érzelem közötti szoros kapcsolat nyilvánvalóvá válik mindennapi életünkben, mivel bizonyos szagok emlékeket vagy különleges érzéseket keltenek. Egyes aromák közvetlenül befolyásolják a hangulatot (például nyugtató, kiegyenlítő vagy élénkítő), míg mások egy adott élmény emlékét idézhetik elő, és gyakran az erős érzelmekhez kötődnek.

Érdekes új kutatások is segítenek annak felismerésében, hogy az aromaterápia előnyei messze túlmutatnak az érzelmi szabályozáson. Az agy limbikus régiójának befolyásolásán túl a szaglóközpont is bonyolultan kapcsolódik a hipotalamuszhoz, ahhoz az agyterülethez, melyet “zsigeri kontroll központ” néven azonosítottak, ahonnan a test a fiziológiás funkciókat szabályozza.

A hipotalamusz erőteljes hatást gyakorol azáltal, hogy közvetlenül az agyalapi miriggyel, az agyban található apró mirigyekkel áll kölcsönhatásban. Az agyalapi mirigy a vérnyomást, az éhséget és a szomjúságot, a pajzsmirigy működését, az alvási ciklusokat, a szexuális hormonok termelését és a memóriát szabályozó hormonokat szekretálja. A szaglórendszer közvetlen kapcsolatának köszönhetően az agy ezen területein az aroma közvetlenül képes kapcsolódni a hipotalamuszhoz, befolyásolva a szervezet neurokémiáját, és erősen befolyásolja az egészségi állapotot.

Számos elismert módja létezik az illóolajok aromás tulajdonságainak felhasználására. Az egyik módszer az olaj levegőbe történő diffúzálása. A diffúzálás vagy porlasztás nem pusztán elérhetővé teszi az olajat a szervezet számára, hanem kutatások is alátámasztják, hogy az olajok diffúzálásának levegőtisztító hatásai is vannak. Az olajok diffúzálásakor a hideg levegős vagy az ultrahangos diffúzió alkalmazása a legjobb, mert az illóolajok égetése vagy melegítése megváltoztathatja a finom kémiai tulajdonságokat. Ha nem áll rendelkezésre diffúzor, az esszenciális olajokat egyszerűen a kéz tenyerébe cseppentjük, majd az orrot körül forogva, mély belélegzéssel kényelmesen alkalmazzuk.

Az illóolajokat bármikor, bármilyen helyzetben alkalmazhatjuk. Bár az illóolajok számos módon alkalmazhatók, tapasztalatok szerint az illóolaj napi szintű, vagy akár naponta többszöri belélegzése egyedülálló és jelentős támogatást nyújt a test és az elme egészséges működéséhez.


Miért fontos esszenciális illóolajokat használni?

Bármelyik aromaterápiás modellt is szeretnéd alkalmazni, nagyon fontos, hogy 100%-os tisztaságú esszenciális illóolajat használj! Kizárólag a tanúsított, 100%-os tisztaságú, terápiás minőségű illóolajok képesek a kívánt eredmény elérésére. Ezek a termékek a kémiailag aktív vegyületeket a megfelelő százalékban tartalmazzák és nem tartalmaznak töltőanyagokat, vagy mesterséges összetevőket, amelyek hígítanák az aktív tulajdonságaikat, és nem található bennük szennyező anyagok, mint növényvédő szerek és egyéb vegyszerek.

Sokan úgy gondolják, hogy teljesen mindegy milyen illóolajat alkalmaznak, hiszen „csak” párologtatóba szeretnék használni illatosítás céljából. De gondoljunk csak vissza a fentebb leírtakra, hogy hogyan is hatnak ránk az illatok a szaglásunkon keresztül. Valóban mindegy lenne, hogy mit lélegzünk be? Én azt gondolom, hogy egyáltalán nem, hiszen a légzéssel minden, ami a levegőben van, a tüdőbe kerül, onnan pedig a tüdőt gazdagon átszövő érhálózaton keresztül az egész testet érinti!

Ha kémiai vegyületeket párologtatunk, a toxikus anyagok a légzés útján bekerülnek a szervezetünkbe, és káros, sejtmérgező hatásukkal is számolnunk kell! Ugyanakkor egy 100%-os tisztaságú, minősített és terápiás minőségű illóolaj párologtatásával magunkhoz vehetjük az illóolajok gyógyító erejét is, és nem csak illatossá tehetjük napjainkat, de testi és lelki harmóniát teremthetünk önmagunk és a szeretteink számára.

A fentiek miatt kezeléseim során és saját használatra is kizárólag a doTERRA cég CPTG ® (Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőségű) illóolajait használom.


Az illóolajok lélekre és érzelmeinkre gyakorolt mágikus hatásai

Lelkünk felfedezése és megértése sok izgalommal jár, melyben az illóolajok gyöngéden támogatnak és vezetnek minket a boldog, kiteljesedett és szeretetben gazdag élet megteremtése felé.

Az érzelmi aromaterápia gyakorlati alkalmazását olyan – tudományosan összeállított – több komponensű illóolaj-keverékeken keresztül mutatom be, amelyek támogatnak minket életünk nehéz szakaszaiban, hogy képessé váljunk lelki terheinket elengedni, és vigaszt, bátorítást nyújtanak számunkra lelki erőnk és fényünk megtapasztalásához.dōTERRA MOTIVATE™
Bátorító Keverék – A motiváció olaja

Ez a keverék kifejezetten azok számára készült, akiknek motivációra és bátorításra van szükségük. Segítség annak, aki épp stagnál élete valamely területén és egy kis motivációra lenne szüksége, hogy újra mozgásba lendüljön. A Motivate előmozdítja a magabiztosság és önbizalom érzését, hogy az Egyén képes legyen követni kreatív inspirációit, intuícióit. Támogatja és erősíti a lelket, hogy az Egyén képes legyen szembenézni kihívásaival, az őt ért csapásokkal.

A Motivate hatékony támogató, amikor az ember fáradt, kimerült, bátortalan időszakát éli. Amikor elvesztette energiáját, motivációját akár ahhoz is, hogy fontos életfeladatait elássa, akár egy beteg szerettét ápolja, vagy támogasson másokat szükségleteikben. Igen könnyű letargikussá és bátortalanná válni, amikor valaki hosszú időn keresztül egy aggódó, bizonytalan szituációban, vagy más fárasztó, kimerítő érzelmi illetve mentális állapotban van.

A Motivate támogatja, hogy újra felfedezhesse magában a vágyat a szolgálatra. Bátorítja az Egyént, hogy menjen keresztül azon negatív érzésein, mint a keserűség, kimerültség, reménytelenség vagy akár a kétségbeesés. Ahelyett, hogy megbénítva hagyna ezekben az érzésekben, a Motivate segít elindulni az Egyénnek a pozitív cselekvések útján. Magabiztosságot ad és felbátorít, hogy az Egyén képes legyen határozottan cselekedni minden nap.

Összetevők: Borsmenta, Klementin, Koriander, Bazsalikom, Melissa, Yuzu (japár citrom), Rozmaring, Vanília

Negatív érzelmek: fáradt, kimerült, bátortalan, búskomor, stagnáló, motiválatlan

Pozitív érzelmek: motiváció, bátorság, remény, energia, bizakodó

További információkért kattints ide!


dōTERRA CHEER™
Hangulatemelő Keverék – A vidámság olaja

Ez a citrusfélékből és fűszernövényekből készült keverék azok számár készült, akiknek egy kis vidámságra van szükségük az életükben. Különösen nagy segítség azoknak, akiket az élet számos terhe nyomaszt, és emiatt érzelmi állapotuk “beszürkült”. A huzamosabb időn keresztül, folyamatosan érkező megpróbáltatások állandó mentális és lelki szenvedést okozhatnak az Egyénnek, azt érezvén, hogy nincs remény a lehetséges megkönnyebbülésre, a helyzetből való felszabadulásra.

A Cheer azok támogatója, akik a reménytelenség érzésétől szenvednek, és azt élik meg, hogy nincs segítségük, támaszuk. Segíti az Egyént, hogy újra reményteli és bizakodó legyen, amikor úgy érzi, már átlépte tűréshatárának küszöbét, és nincs benne több erő a kitartáshoz. A Cheer segít, hogy az Egyén újra reményteli legyen, és képes legyen hinni abban, hogy az életben minden megoldódik és a lehető legjobban alakul, még akkor is, ha éppen nehézségeket és megpróbáltatásokat élünk is meg. A Cheer emlékezteti őt, hogy az élet sokkal több, mint azok a megpróbáltatások, melyeket éppen tapasztal, és támogatja abban, hogy elszántan kitartson addig, amíg vissza nem nyeri a reményét, hitét és életkedvét.

Összetevők: Vadnarancs, Szegfűszeg, Csillagánizs, Citrom mirtusz, Szerecsendió, Vanília, Gyömbér, Fahéj, Zdravetz

Negatív érzelmek: túlterheltség, reménytelenség, örömtelenség, keserűség, segítség és támasz nélküliség

Pozitív érzelmek: reményteliség, hit, vidámság, öröm, eltökéltség, határozottság

További információkért kattints ide!


dōTERRA PASSION™
Inspiráló Keverék – A szenvedély olaja

Ez a gyógy- és fűszernövények keverék azoknak segítség, akik elvesztették a belső szenvedélyüket. Támogatja azokat, akik beleragadtak az önmegtagadás vagy a külső szabályok energiamintájába. A túlterheltség, és ha az Egyén nagyon sokáig túl komolyan vesz egy feladatot vagy élethelyzetet, az unalmassá, kimerítővé válhat, és az Egyén elvesztheti érzékenységét és kapcsolatát érzelmeivel.

Amikor az Egyént túlságosan is nyomja a kötelezettség érzésének terhe, a Passion támogatja őt, hogy legyen még inkább játékos, vidám és spontán. Segít újra megtapasztalni, hogy az Élet többről szól, mint csupán a mindennapos kemény munkáról és a kötelezettségekről. Amikor szükséges, a Passion bátorítja, hogy merjen kockáztatni, nézzen szemben magabiztosan a félelmeivel és szabaduljon ki a saját maga alkotta korlátok közül. Ösztönzi az Egyént, hogy használja kreativitását, képzelőerejét, hogy ezáltal is újra megtöltse életét erővel és szenvedéllyel. Amikor az ember számára az élet csak unalmas, fárasztó rutinok és kötelezettségek helyévé válik, a Passion segít neki újra felfedezni önmagában a szenvedélyt.

Összetevők: Frakcionált kókuszolaj, Kardamom, Fahéjkéreg, Gyömbér, Szegfűszeg, Szantálfa, Jázmin, Vanília, Damiana (Turnera diffusa)

Negatív érzelmek: önmegtagadás, túlzott kötelesség tudat, egyhangúság, kedvtelenség, örömtelenség, leterheltség

Pozitív érzelmek: szenvedélyesség, vállalkozó szellem, vitalitás, inspiráltság, játékosság, spontaneitás, kreativitás

További információkért kattints ide!


dōTERRA FORGIVE™
Megújulás Keverék – A megbocsátás olaja

Ez a gyógynövényekből és fás növények olajaiból álló keverék azok számára készült, akik vágynak a megbocsátásra, vagy akik számára fontos lenne, hogy megbocsássanak. Jól ismert tény, hogy a megbocsátás mások számára a saját felszabadulásunkat adja. Ez a keverék kifejezetten nagy segítség lehet, amikor az Egyén cinikus mások vagy az élet irányába. Ha kiábrándult, vagy ha mindig a legrosszabbat feltételezi vagy várja másoktól még akkor is, ha igyekszik a jót keresni másokban, de ennek ellenére rossz fényben látja azokat. Ebben az érzelmi állapotában az Egyén hajlamos másokat hibáztatni saját élete keserűségeiért, vagy sikertelenségeiért.

A Forgive megtanít, hogy mind együtt fejlődünk és tanulunk az életben. Hibák és sérelmek az élet természeténél fogva történnek, de e hibákat jóindulatnak és megbocsátásnak kellene követnie. A Forgive segíti az Egyént, hogy engedhesse a keserűségét, ellenségeskedését, és magához ölelje a másikat, mint saját magának egy kiterjesztését, hiszen mindannyian egy család, az emberiség részei vagyunk. Emlékezteti az Egyént, hogy az Arany Szabály szerint éljen: “ahogyan akarod, hogy mások veled bánjanak, Te is úgy bánj másokkal!” Ösztönzi az Egyént, hogy felszabadíthassa önmagát, felismervén, hogy mások a tőlük telhető legjobbat és legtöbbet teszik és kiérdemlik a könyörületünket és megbocsátásunkat.

Összetevők: Spruce, Bergamot, Borókabogyó, Mirha, Tuja, Nootka fa, Kakukkfű, Citronella

Negatív érzelmek: cinizmus, kiábrándultság, ítélkezés, neheztelés, harag, keserűség, hibáztatás, düh

Pozitív érzelmek: megbocsátás, felszabadulás, megkönnyebbülés, szabadság, szeretet, megértés, könyörület, tolerancia

További információkért kattints ide!


dōTERRA CONSOLE™
Vigasztaló Keverék – A megnyugvás olaja

doTERRA Condole

Ez a fák és virágok olajának keveréke azon Egyének számára készült, akiknek érzelmi megnyugvásra, érzelmi biztonságra van szükségük. Enyhíti az érzelmi fájdalmakat nagyobb trauma vagy stressz után. Támogatja az Egyént, akit tragédia, veszteség ért, bánat és szomorúság nyomja lelkét. Amikor a múlt fájdalmas érzelmi sérülései újra felszínre kerülnek, a Console segít, hogy e fájdalmas érzelmek elengedésre kerülhessenek.

Amikor az energiák tombolnak az ember szívében vagy lelkében, amikor nem tud szabadulni a félelemtől, az érzelmi fájdalomtól, a szorongó, aggódó érzelmektől, a Console valódi segítség lehet az Egyén számára, hogy megtegye az első lépést a gyógyulás felé. Bátorítja, hogy figyelje és várja az Isteni közbeavatkozást, és kész legyen átadni magát annak, megtapasztalva ezáltal a mindig jelenlévő, védelmező, szerető, vigasztaló támogatást, melynek érzelmi védőburka bármikor rendelkezésünkre áll. A Console segít elengedni az Egyén terheit, ezáltal is megtapasztalva a nyugodt, békés szív és elme nyújtotta érzést. Igazi támasz, hogy az Egyént kivezesse a bánat és veszteség talajáról az érzelmi megnyugvás felé.

Összetevők: Tömjén, Pacsuli, Ylang Ylang, Labdanum, Amyris, Szantálfa, Rózsa, Osmanthus

Negatív érzelmek: bánat, szomorúság, veszteség, trauma, nyugtalanság, nyomasztó érzelmi terhek

Pozitív érzelmek: biztonság, nyugalom, higgadtság, békesség, megelégedettség

További információkért kattints ide!


dōTERRA PEACE™
Nyugalom Keverék – A béke olaja

Ez a virágokból és mentából álló keverék kifejezetten azoknak nyújt segítséget, akik elvesztették belső békéjüket. Minden ember akkor fejlődik és boldogul igazán, ha képes kapcsolódni az Isteni Energiával. A nyugtalan lélek, ha képes csatlakozni ezen Forrás Energiához, elérheti és megtapasztalhatja a valódi béke érzését még akkor is, ha azt nagyon rég nem érezte már. Enélkül a valódi béke nélkül az ember sokszor úgy próbál “hamis” békét teremteni magának, hogy erős kontroll alá helyezi önmagát, a környezetét és kapcsolatait. Különösképpen akkor, mikor valaki félelmet érez, öntudatlanul is igyekszik másokon kontrollt gyakorolni, mert ezáltal megtapasztalhat egy hamis, mesterséges biztonságérzést.

A Peace Nyugalom Keverék abban segíti az Egyént, hogy kapcsolódhasson a végtelen béke valódi forrásához, és képes legyen elengedni minden szükségtelen negatívat annak érdekében, hogy megtapasztalhassa azt a felülmúlhatatlan béke érzését, mely az Isteni Energiából áramlik. Belélegezvén a Keveréket az ember megnyugvást érezhet, kilégzéssel pedig elengedheti a nyomasztó, bénító érzéseket, mint a félelem, aggódás, bizonytalanság. Arra ösztönzi az Egyént, hogy bízzon az Isteni Energia jóságában és jóindulatában. Az Egyén újult önbizalommal és stabilitással nézhet szembe a jövővel. A Peace Nyugalom Keverék segít felismerni, hogy semmilyen kontroll vagy erő nem képes feltölteni a lelket és békét hozni számára. Elhozza a felismerést, hogy csak az Isteni Energiával való kapcsolódás az, amely a valódi, tartós béke megtapasztalását adhatja.

Összetevők: Vetiver, Levendula, Ylang Ylang, Tömjén, Zsálya, Majoranna, Labdanum, Fodormenta

Negatív érzések: kontroll, félelem, ragaszkodás

Pozitív érzések: béke, megnyugvás, elégedettség, nyugodtság, higgadtság

További információkért kattints ide!